Vanvittigt drama

2. verdenskrig var stadig i gang, da Erling Nielsen blev født 2. juledag i 1944. Selv om 69-årige Erling Nielsen fra Slagelse ikke længere er lige så hurtig som i sine unge dage, så går han stadig under kinesernavnet E.R. Ling blandt holdkammeraterne.
Dette er historien om, hvordan det gik til, at Erling Nielsen i denne sæson gik hen og blev Danmarks ældste divisionsspiller, hvilket han selv har en stor del af æren for.

Afsindigt drama i Remisen

Vi skal tilbage til april sidste år, hvor Virum og Slagelse mødtes i Remisen i København i den afgørende kamp om oprykning til 2. division.
Slagelse lagde bedst ud og kom på både 4-1 og 5-2, men så tabte Slagelse lidt overraskende den næste single, og da Virum også tog sig af begge doubler, var der udlignet til 5-5. Det blev også 6-6, inden Per Hansen fra Slagelse på det ene bord tabte knebent med 3-1 til defensive Thomas Ismiris fra Virum, der nu var foran med 7-6, men klart bagud på sæt, hvilket betød, at en sejr til Slagelse i den sidste single ville sikre Slagelse oprykning. Det så imidlertid ikke så godt ud for Slagelse på det andet bord, hvor Virums Henrik Koch havde bragt sig foran med 2-0 i sæt mod den gang 68-årige Erling Nielsen.
”Så må jeg jo bare vinde de tre næste sæt”, sagde Erling ifølge en holdkammerat. Og det gjorde han så, men ikke uden dramatik. Erling vandt med 20-18 i 5.- og afgørende sæt efter at have overlevet et hav af matchbolde.
”Jeg husker naturligvis kampen”, griner Henrik Koch, da jeg ringer ham op for at få en kommentar. Koch fortsætter: ”Jeg havde matchbolde i både 3.- 4.- og 5. sæt, men hver gang jeg havde matchbold, så ændrede Erling spillestil og blev offensiv uden at lave fejl”.
”Det var vel rutinen, og så det faktum, at jeg VILLE vinde”, siger Erling og tilføjer, at han for mange år siden tidligere har mødt Henrik Koch flere gange uden at tabe (så vidt han husker), men at kampene mod Koch altid har været meget jævnbyrdige. ”Jeg vandt en gang 32-30 over Henrik i afgørende sæt, men det var den gang sættene blev spillet til 21”, husker Erling.
Koch er ikke sikker på, at han aldrig har vundet over Erling, men han betegner den aldrende herre fra Slagelse som en mester i taktik. ”Man kan ikke se på Erlings spil, at han efterhånden er en gammel dreng. Han psyker en med lidt sjove kommentarer undervejs, og så er han en meget snu spiller, der hele tiden tænker og ændrer sin taktik”, siger Henrik Koch.

Slagelse oprykning
Slagelses hold bestående af fra venstre Peter Sonne, Erling Nielsen, Karsten Haumann og Per Hansen, kunne efter Erling Nielsens vanvittige sidste kamp fejre oprykningen til 2. division. Dermed var Slagelse tilbage i divisionsbordtennis for første gang siden 1990´erne.

Store oplevelser

Erling deltager ofte i stævner i udlandet bl.a. i tyske Neustadt og i Göteborg. Når han tager af sted, nyder han at have familien omkring sig. Ved veteran-VM i Stockholm i 2012 bestod Erling Nielsen-delegationen af hele 10 personer. Erling delte oplevelserne med sin hustru Jonna, datteren Janne, svogeren og svigerinden, Jonnas søster og svoger, Jonnas bror og svigerinde og en kusine.
Erling deltog også ved VM for veteraner både i Rio de Janeiro i Brasilien i 2008 og i Hohhot i Indre Mongoliet i 2010. Begge gange var datteren Janne med men ikke Jonna, der ikke holder af at flyve. Af samme grund er familien allerede nu ved at planlægge at køre i bil til veteran-VM i Spanien i 2016, hvor Erling vil forsøge sig i 70 års rækken.
Det samme vil han ved de Nordeuropæiske Veteran Mesterskaber i Amagerhallen i dagene fra 28.- 30. marts 2014.
”Det bliver spændende”, siger Erling, der i et stort veteran stævne i Göteborg sidste år vandt 65 års rækken i double sammen med Finn Lorentzen og blev nr. 2 i holdturneringen. I tyske Neustadt vandt Erling og Finn i 2012 doublerækken i 65 års klassen, hvor de bl.a. vandt over Dr. Neubauer og hans makker.
”Det var også en stor oplevelse at vinde consolationsrækken i double sammen med Finn Nielsen ved VM i Indre Mongoliet, hvor 100 kinesere stod i kø for at få lov til at spille en bold med os efter sejren”, husker Erling.

To landskampe

Erling har spillet to officielle landskampe og flere uofficielle. Han debuterede på landsholdet i 1964 mod Indien i Ribe, hvor også Torben Lindvald og Ejner Lyttik var med. Desuden har han spillet mod Sverige, Polen og Tyskland, hvor Erling husker, at Niels Ramberg slog tyske Eberhard Schöler.
Allerede som 14-årig vandt Erling Sjællandsmesterskabet i både junior og senior single. Han spillede for Stjernen. I 1958 blev han dansk mester i drenge double sammen med Jens Hald fra Virum og året efter gentog han DM-sejren i drenge double – denne gang med Erik Mortensen fra Køge.
I 1963 var Erling skiftet til Sorø, hvor han sammen med brødrene Ole og Ib Hückelkamp vandt 2. division. I de følgende to år vandt holdet DM-sølv efter KBK.
”Et år skulle vi have vundet, men jeg var inde som soldat og kunne ikke få tjenestefri til den sidste kamp mod Herlev, som vi meget overraskende tabte”, husker Erling, der måtte se KBK med Ejner Lyttik, Freddy Hansen og Åge Rørstrøm løbe med titlen i 1964. I 1965 var Rørstrøm udskiftet med Henning Hauth.
Som Old Boys har Erling også gjort sig bemærket. I 2001 blev Erling dansk mester i herresingle i 55 års rækken. I 2005 vandt han 60 års rækken og både i 2009 og 2011 vandt han DM-titlen i 65 års rækken.

Træner fire gange om ugen

Erling træner fire gange om ugen. Når han ikke træner, så arbejder han lidt som snedker. Han sætter køkkener op og vinduer og døre i hos familier i nabolaget.
I 1968 var Erling Nielsen nr. 1 på Top 10 over de mest vindende spillere i 3. division (den gang landets 3. bedste række) med 40 sejre i 42 kampe. I denne sæson har Erling så igen været at finde i landets 3. bedste række (2. division) og i skrivende stund har han vundet 4 ud af 21 kampe.

Sjovere end tidligere

Erling har absolut ingen planer om at stoppe med at spille bordtennis. ”Jeg synes faktisk, at det er blevet sjovere med alderen”, siger Erling, og begrunder det med samværet, og det at få en øl og et stykke mad sammen efter en kamp.

Fra arkivet:

I denne artikel fra Dansk Bord-Tennis-bladet den 20. januar 1959 kan du se, hvilke 19 spillere, der deltog i Juniorkurset i Vejle fra den 26.- 31. december 1958, der havde svenske Bengt Grive som instruktør, og hvor Erling Nielsen vandt den første ”sikkerhedsturnering”. Læs artiklen her

I juniorlandskampen mod Finland i 1960 tabte Erling Nielsen begge sine kampe i 5-3 nederlaget. Læs artiklen fra Dansk Bord-Tennis-bladet og se billedet af ungdomslandsholdet her

I denne artikel fra Dansk Bord-Tennis-bladet nr. 4 i 1964 kan man bl.a. læse, at Erling Nielsen fra Sorø var udtaget til at skulle deltage i de individuelle rækker ved EM i Malmø. Læs artiklen her

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk