Trænerne træner

Basistrænerkursus, Brøndby

Trænerne tog i den forgangne weekend hul på første del af DBTU’s nye basistræneruddannelse.

“Fokus er rettet på udvikling af optimale træningsmiljøer, og vi siger farvel til den gamle skole med ensrettet og ensformig træning. Trænerne er afgørende for den gode oplevelse af bordtennissporten, og med uddannelse og dialog på tværs af kursisterne er der skabt et stærkere grundlag for fremtiden”, udtaler assisterende instruktør Lars Eckeroth, der sammen med Thomas Sørensen (Silkeborg BTK) var sat i stævne af hovedunderviser Søren Andersen.

Det er fjerde gang DBTU’s nye Basistrænerkursus afholdes siden den nye uddannelsesstruktur blev skudt i gang i efteråret 2017. Siden da har ca. 40 trænere været igennem, eller er i gang med kurset.

Efter den første weekend skal kursisterne nu hjem og arbejde i praksis med det, de har lært på første weekend. På anden weekend, midt i november, samles der op og arbejdes videre, samt arbejdes med nye emner. Efter anden weekend har trænerne lært en masse om aldersrelateret træning og hvilken påvirkning af spillerne, de har som trænere i deres træningsmiljø. Derudover har trænerne fået gjort sig en masse tanker om, hvorfor de er trænere og hvad der skal motivere dem til at fortsætte af trænervejen.


Basistrænerkursister i gang i hallen. Foto: Privat.


Foto: Privat.


Foto: Privat.


Foto: Privat.

Opgraderingskursus, Odense

I Odense blev det første Opgraderingskursus afholdt, for de meget erfarne bordtennistrænere, der arbejder rundt omkring i klubberne. Alle deltagerne har forud for kurset søgt om merit, for at få tilladelse til at deltage, hvilket krævede stor erfaring og flere trænerkurser på CV’et. Det var altså en samling af rutinerede kræfter, der skulle introduceres til de nye tanker DBTU har i den nye uddannelsesstruktur.

Stor cadeau skal der være til trænerne, der alle mødte op med et åbent sind og en lyst til at debatere med ligesindede, om hvad de hver især har af forestillinger om trænergerningen. 

Kursusledere og undervisere var Sofie Bak-Jensen og Morten Kranker, der havde gjort en stor indsats for at forberede sig grundigt, for at give de erfarne trænere en så givdig og lærerig oplevelse som muligt. Sofie og Morten havde “en god oplevelse med engagerede, debatlystne og nysgerrige kursister”.

Der skal ikke lægges skjul på, at deltagelse Opgraderingskurset er et krav for at blive konverteret til den nye kursusrække og dermed give trænernes respektive klubber mulighed for at deltage i DT og at dette havde motiveret mange til at deltage (læs mere om krav til uddannet træner for DT-klubber her). Det er imidlertid undervisernes vurdering, at kursisterne blev grebet af stemningen og temaet og gav den gas hele seancen. 

“Det skal også være vores påstand, at alle fik noget med hjem i forhold til refleksion over eget trænervirke med afsæt i den værdibaserede tilgang”, udtaler Morten og Sofie.

Kursisterne udtrykte sågar et ønske om, at DBTU i fremtiden arrangerer lignende aftener, hvor erfarne trænere kunne diskutere forskellige temaer og dele erfaringer.

 

Fremtidige kurser

Har du ikke nået at tilmelde dig trænerkurser i denne omgang, så frygt ikke. Der er lige nu åbent for tilmelding på bordtennisportalen til Basistrænerkurserne i hhv. Aarhus og Brøndby, samt DIF Træner 1 og 2 i Brøndby. Alle fire kurser finder sted i begyndelsen af 2019. 

Der kan læses mere om indholdet på Basistræneruddannelsen og de andre uddannelsestrin her.

Husk, at din bordtennisklub med stor sandsynlighed kan få dækket en del af kursusprisen via kommunens tilskudsordning. Har I problemer med at finde frem til dette eller andre spørgsmål omkring træneruddannelse, så kontakt udviklingskonsulent Jeppe Damsgaard på nedenstående oplysninger.

Forfatter: Carsten Egeholt/Jeppe Damsgaard
Kontaktperson tlf.: 20 42 78 87
Kontaktperson e-mail: jeppe.damsgaard@dbtu.dk