Saft og kraft i loops'ene

Dato: 
18.09.2015

- fra 66-årige Claus Pedersen i DT-comeback

I sidste weekend blev Danmarksturneringen skudt i gang. I Brønderslev havde undertegnede fornøjelsen af at se 66-årige Claus Pedersen i aktion på BI-Centret. Den gamle mester er nemlig vendt hjem fra Tyskland til Sisu/MBK, som han repræsenterer i 1. division vest.

Jeg har selv rundet de 50 år tidligere i år, hvilket familien har bemærket. Min datter Sofie jokede på sædvanlig vis, da hun sagde farvel til mig fredag med ordene: ”Nu bliver det spændende at se, om den gamle kan vinde”.
Jeg kommenterede ikke på det, men tænkte ved mig selv, at det måtte vi da ikke håbe, da modstanderholdet sikkert ville stille op med en solid klippe på 66 år (67 år den 4. november) på holdet.

På vej til Nordjylland kørte vi over Fyn, da jeg hos Myre (Jørgen B. Jensen) skulle hente et par kasser gamle bordtennisblade fra den nu afdøde Carl Ernst Brandt. Dem vender jeg tilbage til.

Holdkampen

Indrømmet, det gik vores vej i holdkampen, hvor bl.a. den danske mester i herresingle over 50 år Peter Bruhn fik vendt en 2-1 føring til Claus Pedersen i den første match, selv om han endda var bagud med 10-7 i det afgørende 5. sæt. Jeg så ikke meget af den kamp, da jeg selv var i aktion på nabobordet.
Til gengæld så jeg en meget stærkt spillende Claus Pedersen bringe sig foran med 2-0 i sæt i sin anden kamp mod vores svenske es Anders Sjöstedt. Det var helt utroligt at se, hvordan den gamle mester rykkede både forhånds- og baghåndsloops af sted med et raseri, der ledte mine tanker tilbage til DM-semifinalen i herresingle mod Jan Harkamp i 1989 i Esbjerg. Det var tydeligt, at min svenske holdkammerat var rystet. Han havde svært ved at komme væk fra blokeringsrollen.
I det famøse tredje sæt havde Claus Pedersen fire matchbolde. Han førte således både med 10-8, 11-10 og 13-12, inden Sjöstedt fik redet stormen af - fik vundet sættet og de to næste sæt, hvor Claus Pedersen havde svært ved at holde sit høje niveau fra de tre første sæt.

Således blev det en mærkelig dag, hvor Claus Pedersen havde henholdsvis tre og fire matchbolde i sine to kampe uden at vinde – sikkert ikke noget han har prøvet før i sin lange karriere. Han leverede spil på et niveau, som undertegnede har svært ved at forestille sig, at andre 66-årige i denne verden er i stand til, hvilket gør ham til min favorit i herresinglerækken for spillere over 65 år ved VM i Alicante, Elche i Spanien i maj 2016.
I 2012 blev Claus Pedersen verdensmester i herresingle for spillere over 60 år. I 2009 og 2011 vandt han EM i herresingle i samme aldersklasse og i 2013 vandt Claus Pedersen EM i herresingle for spillere over 65 år.

Desværre nåede jeg ikke at sige farvel, da Claus var hurtigt ude af døren på BI-Centret, hvor han trænede meget i begyndelsen af 1980’erne. Han spillede den gang for Brønderslev, som han hjembragte det første danske holdmesterskab til i 1984 (sammen med Jan Harkamp, Jan Lynge Jensen og Ove Christensen).

Da jeg kom hjem var nysgerrigheden stor for at finde ud af, hvad der var i kasserne fra Carl Ernst Brandt. Det første avisudklip jeg fik fat i, var et meget gult udklip fra 1967. Jeg hæftede mig dog mest ved det store billede af Claus Pedersen, der lige var blevet Dansk Mester i herresingle for første gang. Siden vandt han titlen i herresingle 14 gange senest i 1989.

Den 19. oktober 1992 skrev jeg artiklen ”Eneren Claus Pedersen” i Berlingske Tidende (en dobbelt A3-side). Allerede den gang omtalte jeg ham som en 43-årig veteran, der lige havde vundet årets første elitestævne. Jeg havde ikke drømt om, at vi 23 år senere skulle krydse klinger på hver sit hold i den danske 1. division. Artiklen er vedhæftet nederst på siden.

Hvordan oplevede du sæsonstarten?

Således oplevede jeg den første DT-runde. Hvordan oplevede du starten af den nye sæson i DT?
Hvis du har en sjov, anderledes eller måske bare god oplevelse med bordtennis, som du ønsker at dele med resten af bordtennis-Danmark, så send den til undertegnede og meget gerne sammen med et billede.

Claus Pedersen i hyggeligt selskab med Jens-Erik Linde - to Sisu/MBK-spillere, som kan kalde sig henholdsvis tidligere og nuværende verdensmester i veteran-bordtennis.

Forfatter: 
Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 
27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: