Den 1. oktober 1970 gik en ung 25-årig journalist fra Nordjylland ind af døren på BT for første gang. På næste torsdag den 1. oktober, 45 år efter, lægger Peter Fredberg pennen og forlader BT. Efter 53 år i journalistik går Peter på pension. Han vil gerne have lidt mere fritid. Det har han fortjent. Peter har altid været på arbejde. Hvis der var en god historie, skulle den ud.
Peter er ved bordtennisbordet noget af en dødprikker, men foran tasterne er han en ekvilibrist med sproglige blomster af en anden verden. Ud over at være en fantastisk journalist med et enormt kildenet og en fantastisk nyhedsflair, sprudler han af ideer.
Det har dansk bordtennis nydt godt af. Han er manden bag nogle af dansk bordtennis mest succesrige initiativer siden 1970’erne. Skoleturneringen BT´cupen fra 1973, bogen ‘Verdens Hurtigste Spil’ i 1977, Pondus Cup fra 1980, som Sydsvenska Dagbladet kaldte Nordens bedste publikumsarrangement i 1984, Årets spiller. Bordtennisårbogen, You name it. Alle ideer initieret af fred-, som har været signaturen på mangen en bordtennisartikel i BT.
Herudover redigerede Peter Fredberg og skrev de fleste af artiklerne i Bordtennisbladet i mange år, og i de år blev Bordtennisbladet regnet for et af de bedste forbundsblade i Danmark.
Han fik DBTUs guldnål da BT Cup´en fejrede 10 års jubilæum.
Selv om bordtennissporten og Peter var tæt forbundne – vi sagde ofte, at han havde et hjerte af celluloid – kunne han godt svinge krabasken, hvis nogen ikke havde gjort sig umage, og sådan skal det naturligvis være.
Et par oplevelser sammen beskriver en Peter Fredberg i sit es. Han inviterede mig til Helsingborg engang sidst i 1970’erne. Vi skulle op og se Dragutin Surbek ”tigeren fra Zagreb”, som han kaldte ham, og mon ikke formålet var at hyre ham til den første Pondus Cup i Virumhallen i 1980. På vejen op fortalte jeg ham en nyhed, og minuttet efter skulle vi så have benzin på bilen. Nej, han skulle lige ind og ringe historien ind til BT. En rigtig journalist er altid på arbejde, og han var i sit es blandt ‘tigeren fra Zagreb’, ‘bordtennissportens Mozart’ og ‘Amazing Maze’ og hvad de nu blev kaldt.
Finalen ved EM for hold i 1980 sluttede først midt om natten i Bern, hvor Ulf ‘Tickan’ Carlsson sikrede Sverige sejren på 5-4 over Tyskland ved at slå Wilfried Lieck. Det blev i BT til en næsten ren dansk finale, da Lieck er født i Aalborg og ”Tickan” kommer fra Halland. Sprogblomsterne er fløjet ud af tasterne.
Ved EM i 1986 i Prag havde Peter ikke fået noget værelse, men fik lov at bo i entreen til de danske delegaters værelse. Hver morgen var dagens første bemærkning i otte dage ”Det har jeg aldrig sagt”. Aldrig kedelig at være sammen med.
Andre idrætter har også mærket Peter Fredbergs ildhu og entusiasme. Han er også medstifter af Eremitageløbet og har selv løbet et utal af marathonløb og har også været en førende ishockey reporter i mange år.
Peter Fredberg forlader BT 45 år efter, han startede. Det er den 1. oktober. I den anledning holder BT en afskedsreception i Pilestræde 34 fra kl. 15.00, og kommer alle vennerne, bliver pladsen trang men stemningen hjertevarm i Pilestræde.
Fra dette sted skal lyde en fantastisk tak for alle artiklerne igennem årene, alle ideerne, alle initiativerne, Pondus, BT-cup, bogen, årbogen, bladet og alt det andet. Peter Fredbergs indsats for dansk bordtennis kan ikke overvurderes.
Peter Fredberg.