Michael Maze indstiller karrieren

Michael Maze indstiller karrieren på topplan, meddeler han i en pressemeddelelse.

​Det er ikke overraskende skader, der baner vejen for beslutningen.

“Jeg har i samråd med mine læger truffet denne svære beslutning. Kroppen er medtaget efter de mange operationer, og det er ikke længere muligt for mig at træne på fuld kraft, når jeg konstant har smerter. Hvis jeg ikke kan det, kan jeg heller ikke konkurrere på det niveau, som jeg ved jeg har”, siger 34-årige Michael Maze.

Knæet har ofte voldt Maze problemer.

Danmarks bedste bordtennisspiller gennem tiderne Michael Maze har valgt at indstille karrieren.

34-årige Michael Maze har vundet i alt syv medaljer ved henholdsvis OL, VM og EM. Han har haft en på mange måder fantastisk karriere, selv om skader alt for ofte har forhindret ham i at nå sine største mål. Sammenlagt har han været ude med skader i mere end 5 år, siden han i en alder af bare 16 år pakkede tasken og tog til Düsseldorf for at forsøge sig som professionel bordtennisspiller.

Der er ingen tvivl om, at det er en af de helt store sportsmænd, der nu takker af. Maze er meget respekteret blandt sine sportslige kolleger, der blandt andet hædrede ham med B.T.’s guld ved den danske sportsgalla i 2005.

Sidste år blev Maze i et interview i B.T. citeret for, at han i svage øjeblikke havde været i syv sind, om hvorvidt han endnu en gang orkede at kæmpe sig tilbage til den absolutte internationale elite.

I et interview i Politiken før OL i London i 2012 blev Maze spurgt om, hvilken enkeltperson der havde betydet mest for ham i hans idrætskarriere? Han nævnte den gang to personer fra hver deres tid. Michael Jensen fra Næstved, da han var helt ung, og Peter Sartz i hele landsholdstiden. ”Han har været som en far for mig rent bordtennismæssigt, og privat har han betydet kolossalt meget for mig og har været der uanset hvad. De har begge forstået mig menneskeligt og set gennem fingre med mig, når jeg var vanvittig i hovedet”, blev Maze den gang citeret for i Politiken.

Michael Maze ved det fantastiske VM i Shanghai i 2005.

Maze er ikke i tvivl om, at de mange skader gennem karrieren er et resultat af, at han som teenager var for uvidende om konsekvenserne, og derfor ofte pressede sig selv hårdere end kroppen tilsyneladende kunne klare. Han manglede kvalificeret rådgivning, og han ville gerne på holdet. Det han har siden ’betalt’ dyrt for.
Maze har dog også flere gange udtalt, at han ikke ville lade en skade stoppe ham. Dertil var glæden over at spille bordtennis og legen med bolden for stor.

Michael Maze og Finn Tugwell vandt bronze i herredouble ved OL i Athen i 2004.
 


Det danske herrelandshold, der i 2005 vandt hold-EM i Århus. Fra venstre Martn Monrad, Michael Maze, Allan Bentsen, Peter Sartz (coach) og FinnTugwell.

I 2013 blev Maze opereret i hoften og i september 2014 gennemgik han en kompliceret bruskoperation i højre knæ. Mange glædede sig over, at han den 17. august sidste år var tilbage ved bordet, da han gjorde comeback i første omgang ved at spille opvisningskamp i Absalon (tidligere Absalon Kirke, red.) på Vesterbro i København mod Ma Lin, tredobbelt kinesiske OL-guldvinder og nidobbelt verdensmester, da Tsingtao Table Tennis Tour lagde vejen forbi. Maze vandt kampen, fik et boost og mange danske tilskuere et vink om, at han kunne være på vej tilbage til verdenseliten endnu en gang.

I denne sæson havde Maze sat sigtekornet ind på at nå topformen ved OL i Rio de Janeiro til sommer, som ville have været hans femte OL-deltagelse, men sådan skulle det altså ikke blive.

Sejr i 1/8-finalen over den tredjeseedede japaner Jun Mizutani ved OL i London i 2012.


Michael Maze efter sejren over Jun Mizutani ved OL i London i 2012.

Michael Maze

Født 1. september 1981 på Amager – opvokset i Fakse.
Professionel (1997-2006) i Borussia Düsseldorf, (2006-2008) i franske Levallois SC, (2008-2010) samt (2013-2016) i Roskilde Bordtennis og (2010-2013) i russiske Ural Mining Metallurgical Company.
Højeste placering på verdensranglisten: Nr. 8 (januar 2010)
1996: EM-guld i drenge single og EM-sølv i drenge double i Tjekkiet.
1998: EM-sølv i junior single og EM-sølv i junior double i Italien.
1999: EM-guld i junior single og EM-guld i junior double i Tjekkiet.
2000: EM-bronze for hold. 1/8-finalist ved OL i herredouble i Sydney med Finn Tugwell.
2002: Nåede semifinalen i single ved Pro-tour afdelinger i Farum og Sao Paolo, hvor han også nåede semifinalen i herredouble.
2003: Nr. 3 ved Europa Top 12. Kvartfinalist i både single og double ved EM
2004: OL-bronze i double med Finn Tugwell i Athen og sejre i Europa Top 12 i Frankfurt og Danish Open i single i Århus, hvor det også blev til finalenederlag i herredouble.
2005: VM-bronze i single i Shanghai efter en vanvittig kvartfinalekamp mod kineseren Hao Shuai, hvor Maze var nede med 0-3 i sæt og 7-10 i 4. sæt, inden han vendte kampen på hovedet og vandt med 4-3 efter, at han bl.a. gled på gulvet og siddende returnerede med et underskruet baghåndsslag på en Shuai-matchbold ved 10-9 i 4. sæt. I 1/8-finalen havde Maze forinden vundet med 4-0 i sæt over den topseedede kineser, Wang Hao – en kamp, som han selv har udnævnt som en af de bedste i karrieren.
EM-guld for hold i Århus (de øvrige der spillede på det danske landshold var Allan Bentsen og Finn Tugwell).
Modtog BT’s Guld.
2006: Nr. 3 ved Europa Top 12 i København. Nåede semifinalen i single ved Pro-tour i Skt. Petersborg, Rusland.
2007: EM-bronze i single i Beograd, Serbien.
2008: Nr. 2 i herresingle ved Pro-tour i Polen.
2009: EM-guld i single og EM-sølv for hold i Stuttgart. I single efter finalesejr over Werner Schlager. I semifinalen havde Maze vundet 4-3 over den tredobbelte europamester Timo Boll, Tyskland. En af de kampe som Maze har betegnet som en af de bedste i karrieren.
Nåede som den eneste europæiske spiller mellem de otte bedste ved VM i Yokohoma, Japan.
Nr. 3 ved Europa Top 12 i Düsseldorf og kvartfinalist i herresingle ved World Cup i Moskva.
2012: OL-kvartfinalist i London efter et smerteligt nederlag til tyske Dimitrij Ovtcharov med 9-11 i syvende sæt. Et nederlag som Maze til BT har betegnet som karrierens største skuffelse. Forinden havde Maze spillet en af karrierens efter eget udsagn bedste kampe, da han vandt 4-0 i sæt over den tredjeseedede japaner Jun Mizutani i 1/8-finalen.
2014: Nr. 2 ved DHS Europe Cup (Europa Top 12) i Lausanne efter sejr over verdens nr. 6 Dimitrij Ovtcharov fra Tyskland. Kvartfinalist i herresingle ved Pro-tour i Magdeburg.

Læs ITTF’s artikler om Michael Maze her
Læs artiklen “Husker du VM i 2005” (personlig skildring). her
Se tribute to Michael Maze (uploadet 27. dec. 2010). Klik her
Se VM-kvartfinalen fra 2005 mod Hao Shuai (hele kampen) her
Se EM-semifinalen fra 2009 mod Timo Boll i uddrag her
Se og hør interview med Michael Maze (offentliggjort i 2013) her
Se tribute to Michael Maze (5. okt. 2010). Klik her
Se best of Michael Maze her
Se OL-kvartfinalen fra 2012 mod Dimitrij Ovtcharov i uddrag her
Se DHS Europe Cup semifinalen fra 2014 mellem Maze og Ovtcharov i uddrag her
Se Michael Maze mod Aleksandr Karakasevic i uddrag fra EM i september 2015. Klik her

Michael Maze glæder sig over at have vundet kvartfinalen i herresingle ved VM i Shanghai i 2005.


Michael Maze vinder EM i herresingle i 2009. Fra venstre Werner Schlager, Østrig, Michael Maze, Timo Boll, Tyskland og Fedor Kuzmin, Rusland.


Europamester i herresingle i 2009.

Et ufatteligt comeback der gav genlyd

Ved DHS Europe Cup i 2014 i Lausanne i Schweiz gjorde Maze comeback efter endnu en lang skadesperiode. Mange var forundret over den spiller de så. Det var nemlig ikke den gamle Maze, der var tilbage, men der i mod en ny Maze med nye spændende momenter i spillet.
“Jeg ved ikke, hvor jeg står, jeg har ikke spillet kampe i 15 måneder, så lad os tage et skridt af gangen”, sagde Maze før starten på DHS Europe Cup (Europa Top 12).
I semifinalen dominerede Maze bortset fra første sæt totalt mod den regerende europamester og nr. 6 på verdensranglisten Dimitrij Ovtcharov fra Tyskland. Maze vandt 4-2, men det kunne lige så godt have været 4-1, da Maze førte 8-5 i femte sæt, som han tabte 11-13. Men Maze viste stort mentalt overskud og kom foran 10-2 i 6. sæt, inden han afgjorde sættet med 11-3. Dermed beviste en den gang storjublende Maze, at han var tilbage i verdenseliten i sin første turnering efter 15 måneder.
Godt nok missede han mod Ovtcharov bolde, han normalt ikke misser, men til gengæld viste han også nye elementer i sit spil, som den tyske europamester slet ikke kunne stille noget op imod. Maze’s åbninger med baghånden kunne tyskeren slet ikke styre, og Maze’s returer på tyskerens giftige server var bedre end ved OL. Maze tabte finalen til Marcos Freitas (nr. 15 i verden) med 4-0.

Men det kunne ikke ændre ved, at det var en vanvittigt imponerende præstation af Michael Maze. Efter to operationer og ude i 15 måneder, at spille sin første turnering uden matchtræning. Dyb respekt for en sportsmand i verdensklasse. Også på ITTFs hjemmeside glædede man sig over Maze’s comeback.

Det var også ved Europa Top 12 i 2004, at Michael Maze fik sit helt store internationale gennembrud, da han vandt turneringen i Frankfurt i Tyskland ved at slå den regerende verdensmester Werner Schlager, Østrig såvel i den indledende pulje som i finalen.

Michael Maze vinder Europa Top 12 i 2004.

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk