Holland er ikke kun et land

”Bordtennis er min undskyldning for at arbejde med børn. Jeg er vel nærmest en social renovationsmedarbejder”, siger Per Holland, der nu på torsdag går på pension efter 40 år med bordtennisspillende børn og unge helt inde på livet i fritids- og ungdomsklubben Thomas P. Hejles Ungdomshus (TPHU), der holder til på Nørre Voldgade 23, 1358 København K.

Det var egentlig Per’s storebror, der tilbage i 1975 havde jobbet i TPHU sammen med en kvindelig leder, der på tragisk vis døde af kræft. Da Per’s bror spurgte, om det kunne være noget for ham, slog han til, hvilket han aldrig har fortrudt.

”I starten kunne man i TPHU få et par gode bordtennisråd af Knud Runckel i jakkesæt, hvis man henvendte sig til ham”, husker Per Holland, der senere på sin egen måde fik gjort bordtennis interessant som et fristed for de børn, der havde det svært. Han tog sig af dem og interesserede sig for hver enkelt.

De fleste der kender Per ved, at han blot ved sin tilstedeværelse har stor indflydelse på om de unge fungerer godt sammen socialt. Han lægger vægt på, at alle skal føle sig godt tilpas i gruppen, og har aldrig lagt skjul på, at resultaterne kommer i anden række.

”Spillerne skal gøre op med sig selv, hvad de vil med de konkurrencer, de deltager i. Deltager man for at udvikle sig? Er man med i noget som skal give selvtillid eller det modsatte? Skal man træne mere eller bare motionere og dyrke det sociale? Valget er spillerens”, siger Per Holland.

Pigespillere i TPHU. Foto: Fra klubbens hjemmeside.

En vellidt leder

Per Holland har modtaget ØBTUs guldnål, KBTUs lederpokal i 1991 og DBTUs sølvnål i 1999. Desuden blev han kåret som Årets leder i Dansk Bordtennis i 1991, og så havde han stor andel i at TPHU blev kåret som Årets klub i sæson 2005/2006.
Sidste år var Per nomineret til ”Gør det Muligt-prisen”, hvor Nordea belønner en lokal helt, som gør en forskel inden for sport og motion for børn og unge. Desværre var det ikke Per, der ved den lejlighed løb med titlen og de 75.000 kr. under DR’s store gallashow ’Sport 2015’.

Største glæde

”Hmmm, den er svær, men det er en stor glæde for mig, at bevare relationerne til børnene gennem hele livet, selv om de går ud af klubben som 18-årige”, siger Per, der i øvrigt af samme årsag oprettede en klub ”Kammeraterne” for dem, der var fyldt 18 år. Det blev til mange medlemmer og et tæt samarbejde med Bernadotteskolens IF (BIF).

”Det var også en god fornemmelse at flytte fra Østserien til Danmarksturneringen”, husker Per, der også med glæde ser tilbage på den gang, hvor landsholdet jævnligt trænede i TPHU i det indre København, hvor man sikkert som eneste klub i Danmark havde fællesbadning.
Da Per blev valgt som årets leder i DBTU i 1991, blev han inviteret med på en landsholdstur til Luxembourg af daværende landstræner Steen Kyst Hansen for at se, hvordan det gik til. En lærerig tur, husker Per.

TPHU lukker

Med Per Hollands farvel lukker bordtennisafdelingen i TPHU ned som klub under ØBTU og DBTU med udgangen af maj måned. Spillerne fritstilles og Per har allerede hjulpet flere af dem over i Brønshøj og København.
Per Holland
Per Holland coacher Ida Bønding Schøsler ved ungdoms DM 2016 i Roskilde. Foto: Kim Holm Pedersen.

”Jeg kommer til at følge hver af dem tæt. De har jo en spilleglæde på størrelse med Rundetårn, som gerne skulle bevares”, siger Per, der opfordrer til, at man skal tage den lidt med ro med hensyn til at tænke elitevejen for pigerne. ”De skal have tid til at finde sig selv i sporten, og få dannet nogle gode relationer”, siger han.

Frihed til at vælge

”Jeg ved ikke, hvad jeg skal lave, og det ser jeg som den største form for frihed, man kan opnå”, siger Per Holland, der altså ikke har lagt planer for fremtiden. Men han er sikker på, at hustruen Anette nok skal holde ham beskæftiget.

Thomas P. Hejles Ungdomshus (TPHU) holder til på Nørre Voldgade 23, 1358 København K.

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk