Har kineserne tabt bolden?

Kinesiske Xu Xin tabte i sidste uge med 4-0 i sæt mod Koreas Lee Sangsu, der i Swedish Open måtte se sig slået af Jonathan Groth. Foto: Ireneusz Kanabrodzki.

“Kineserne har mistet deres dominans i herre bordtennis”, skriver Wade Townsend på ITTF’s hjemmeside. Han har noteret sig en del overraskende nederlag som topspillerne i Kina har lidt i de sidste måneder. Og sandt er det jo, at kineserne faldt i både World Cup’en og i åbne tyske mesterskaber, hvor det var rene tyske finaler, og hvor Dimitrij Ovtcharov vandt begge gange over Timo Boll.

Nogle kinesiske medier kalder tiden for vinter for kinesisk herre bordtennis. I næsten 20 år har det været Kina mod resten af verden, men nu er der sprækker i dominansen. Er der kun tale om et glimt på radaren eller er der et begyndende magtskifte? Det er det mange nu begynder at diskutere.

Vi er ude i marginalerne, når beviserne skal findes. I World Cup’en vandt Timo Boll over Lin Gaoyan med 13-11 i syvende sæt efter at have været bagud 4-10 og i semifinalen vandt han over Ma Long med 12-10 i afgørende sæt efter at have været bagud 1-3 i sæt. Dimitrij Ovtcharov vandt i sin semifinale 15-13 i syvende sæt over Fan Chendong efter at have overlevet adskillige matchbolde.
Mere interessant var det måske, at Timo Boll gentog sejren over Lin Gaoyan i German Open, men med klare 4-1 samt at Xu Xin blev slået 4-0 af Lee Sangsu, Korea (som Groth netop har vundet over i Stockholm).

Trænerskifte

Kineserne har skiftet succestræneren Liu Guoliang ud. Det var ikke populært blandt spillerne. Ma Long, Xu Xin og Fan Zhendong blev væk fra 2. runde i de åbne kinesiske mesterskaber, hvilket var en begivenhed, der gav chokbølger i hele Asien og som senere medførte en bøde på 20.000 dollars fra ITTF til hver af spillerne.

Nu skal nye navne styre Team China. I German Open så man den tidligere verdensmester Wang Hao coache de bedste kinesere.

Kina behøver dog ikke frygte at miste hele bordtennisherredømmet. De kinesiske kvinder er stadig lysår foran alle andre i verden.

Forfatter: Arne Madsen/Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 21 70 49 28
Kontaktperson e-mail: arne.madsen@dbtu.dk