Bordtennis og OL

Tirsdag den 16. januar 2018 har DBTU 75 års jubilæum. Et jubilæum, der i dagene op til jubilæumsdagen vil blive markeret med en række artikler her på hjemmesiden og desuden ved en reception i forbindelse med DM for senior søndag den 4. marts 2018 kl. 12.00 i Vendiahallen i Hjørring.

Bordtennis og OL

Af Asger Rasmussen, medlem af DBTU’s bestyrelse, hædret med DBTU’s guldnål i 1989

Det var ved OL i Seoul i 1988, at bordtennis var med for første gang.

I 1992 blev alletiders bedste bordtennisspiller svenske Jan-Ove Waldner suveræn olympisk mester og vandt guldmedalje med finalesejr over franske Jean-Philippe Gatien for øjnene af blandt andet det svenske kongepar.

OL i Athen 2004 står naturligvis med bronzemedaljerne i double til Michael Maze og Finn Tugwell som dansk bordtennis’ hidtil største OL-resultat. Men i frisk erindring er også Jonathan Groths ægte olympiske glæde over sejren i første runde ved OL i Rio 2016.

Men faktisk var der allerede en dansk bordtennisspiller med ved OL i Montreal i 1976!

Han vandt ingen medaljer, men fik til gengæld en oplevelse for livet ved sammen med ni andre unge danskere i alderen 17-20 år at være deltager i den olympiske ungdomslejr. I lejren, som blev afviklet i samme periode som OL, deltog mere end 1.000 andre unge fra hele verden.

Det var undertegnede, der var så heldig først at blive indstillet af DBTU, og siden udvalgt af Danmarks Olympiske Komité til en af de 10 pladser, som skulle gå til unge aktive, der allerede også var idrætsledere.

John Hansen, bordtennisformand i Svendborg i mere end 40 år, og medlem af DBTU’s ungdomsudvalg Lene Friis (Nyborg) – i øvrigt nu 60+ ambassadør – havde en afgørende finger med i min indstilling (nok en gang tak!). At der samtidigt hos Dansk Olympisk Komité var et ønske om blandt de ti unge at få repræsenteret to idrætsgrene, som søgte optagelse på det olympiske program, blev mit held. Det søgte bordtennis nemlig heldigvis allerede om den gang for mere end 40 år siden.

I Bordtennisbladet nr. 3, september 1976 (se vedhæftede), skrev jeg om den store oplevelse. Her havde jeg fokus på livet i lejren, selvom der også var rig lejlighed til at overvære de olympiske konkurrencer. I ungdomslejren trivedes de olympiske idealer på bedste vis, men jeg tror og håber, at alle OL-deltagere, herunder også vores senere aktive Maze, Tugwell, Bentsen, Skov og Groth, har oplevet, at de olympiske ideer om internationalt samkvem og den helt specielle stemning under OL – trods diverse udfordringer – stadig er noget enestående.

For mig har OL 1976 sammen med utallige gode oplevelser, varige venskaber (og meget mere end det) i idrættens og især bordtennissportens verden spillet en betydelig rolle i min tilværelse i op mod 50 af DBTU’s 75 år.

Tak, til lykke samt held og lykke til os alle sammen i dansk bordtennis!


På fotoet ses Asger Rasmussen som nr. to fra venstre i bagerste række. Længst til højre i samme række er det Simon Rasmussen, nuværende holdleder for fodboldlandsholdet. Herren på første række er den legendariske chef for DR-sporten, Gunnar ”Nu” Hansen, som besøgte den danske delegation i ungdomslejren på sin eneste fridag under OL.

Forfatter: Asger Raahauge Rasmussen - ARA@vucfyn.dk
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk